Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Биркин, като заяви, че

...
Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Биркин, като заяви, че
Коментари Харесай

Отиде си една от най-красивите жени в киното

Френският президент  Еманюел Макрон отдаде респект на Биркин , като съобщи, че тя „ въплъщаваше свободата и изпя най-красивите думи на нашия език “

Любимата англичанка на Франция – родената във Англия певица и актриса  Джейн Бъркин , умря в дома си в Париж на 76-годишна възраст. Тя е открита мъртва в дома си. Преди това анулира няколко концерта поради здравословни проблеми.

Френският президент  Еманюел Макрон отдаде респект на Биркин , като съобщи, че тя „ въплъщаваше свободата и изпя най-красивите думи на нашия език “.

„ Джейн Бъркин беше френска икона. Гласът ѝ беше толкоз гальовен, колкото пламенни бяха уговорките ѝ. Тя ни завеща завещание от песни и облици, които в никакъв случай няма да ни изоставен “, написа Макрон в Twitter.

Министър-председателят Елизабет Борн добави: „ Тя бе незабравима икона, с неповторим глас и сексапил ".

Описвана като „ дребното британско момиче “, което идва в Париж през 60-те години на предишния век,  Бъркин се омъжва за именития френски артист и създател на песни Серж Генсбур . Двамата се трансформират в една от най-одумваните звездни двойки на своето време, придобивайки интернационална популярност с  еротичната ария Je t'aime... moi non plus .

Биркин пее, написа, играе и композира. Превръща се в икона на френската музика, макар че не е ром оттова. „ Париж се трансформира в мой дом. Бях осиновена тук. Харесват акцента ми “, споделя тя един път.

Певицата бе принудена да отсрочи концертите си в Париж, планувани за май, откакто през март 2022 година счупи рамото си. Преди това Бъркин получи  инсулт  през септември 2021 година и тогава още веднъж трябваше да постави на пауза уговорките си.

„ Винаги съм бил огромен оптимист и съзнавам, че към момента ми би трябвало малко време, с цел да мога още веднъж да бъда на сцената и с вас. Толкова доста обичам да бъда с вас “, сподели тя в изказването си тогава.

Тя бе открита мъртва в дома си в Париж, оповестиха през днешния ден френските медии.

Бъркин е родена в Лондон на 14 декември 1946 година в фамилията на майка актриса и татко морски офицер. На 17-годишна възраст се омъжва за  композитора на филмите за Джеймс Бонд – Джон Бари , само че бракът продължава единствено три години. Двамата имат щерка Кейт, която умира трагично през 2013 година

Тя става известна след присъединяване си във  кино лентата „ Blow-Up “  от 1966 година, където в една от сцените се появява гола. През 1968 година, на 22-годишна възраст, минава канала, с цел да се снима в сатиричната сантиментална комедия „ Slogan “ дружно с 18 години по-възрастния от нея Генсбург.

Това е началото на 13-годишна връзка на и отвън екрана, която ги трансформира в  най-известната френска двойка . Те остават в центъра на вниманието както поради бохемския им и хедонистичен метод на живот, по този начин и поради работата им.

Въпреки че е неразрешена за лъчение по радиото в няколко страни и наказана от Ватикана поради искрено половия си текст,  песента им Je t'aime  ... moi non plus, издадена през февруари 1969 година, реализира международен триумф и доближава до  №1 в английската ранглиста за сингли .

Връзката им постоянно е описвана като „ бурна “, а съгласно сведенията Бъркин е написала в дневниците си за 2020 година, че тя е била придружена и от принуждение. По време на една от кавгите им Бъркин се хвърля в река Сена, откакто замеря Генсбург с къс.

В изявление за Times през 2020 година обаче тя постоянно пази мъжа, с който се свързва толкоз тясно, в това число против обвиняванията против него, че е „ принудител “.

„ Той и аз станахме най-известната двойка по оня чудноват метод поради Je t'aime и... той продължи да бъде мой другар до деня на гибелта си. Кой би могъл да желае повече? “, споделя Бъркин пред CNN през 2006 година

Биркин и Генсбург са дружно в продължение на 12 години, само че в никакъв случай не се женят. През 1971 година се ражда  щерка им Шарлот , също известна актриса и певица.

Двамата се разделят през 1980 година, а Бъркин се преориентира от по-мащабни кино функции към арт продукции, като получава  три номинации за „ Сезар “  (френските „ Оскари “) – първата от които за „ Пиратът “ през 1985 година

Участва в около  70 кино лентата  на някои от водещите френски режисьори, измежду които Бертран Таверние, Аньес Варда, Жан-Люк Годар, Ален Рене и Джеймс Айвъри.

Някои от най-известните си актьорски превъплъщения прави в престъпната комедия „ Калейдоскоп “ от 1966 година, акомодацията на „ Смърт на Нил “ на Агата Кристи от 1978 година и мистерията „ Зло под слънцето “ от 1982 година

Въпреки раздялата им, тя остава вечно обвързвана с Генсбург, който продължава да написа песни за нея.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР